• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Як оцінити вплив чужорідних видів на біорізноманіття: Міндовкілля затвердило Методичні рекомендації

on .

22 03 2024Міжвідомча робоча група при Міндовкіллі, створена за дорученням Міністра Руслана Стрільця та задля реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки, напрацювала методичні рекомендації для оцінки впливу чужорідних видів рослин та тварин на біорізноманіття. З методичними рекомендаціями можна ознайомитись за посиланням: https://mepr.gov.ua/nakaz-mindovkillya-290-vid-15-03-2024/.

Разом з Міндовкілля та Командою відновлення і підтримки реформ при Міндовкілля, над документом працювали понад 50 експертів. Серед яких представники органів виконавчої влади та провідні фахівці-біологи з наукових інститутів Національної академії наук України.

Як наголошує Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, врегулювання питання поводження з чужорідними видами є важливим кроком у процесі гармонізації національного законодавства до актів Європейського Союзу і, відповідно, входження України до Європейського Союзу. Документ стане основою для регулювання та мінімізації ризиків, пов’язаних з поширенням таких видів у природних екосистемах.

Так, за даними Міжурядової платформи з біорізноманіття та екосистемних послуг – через інвазійні види відбувається 60% вимирань рослин і тварин у світі. Щорічно людству це коштує понад 400 мільярдів доларів. 

В Україні є чимало чужорідних видів рослин і тварин. Вони продовжують здійснювати негативний вплив на типові екосистеми та місцеві види. Методичні рекомендації допоможуть визначити їх ступінь інвазійності, оцінити наявний і потенційний вплив чужорідних видів на довкілля. Документ надає системний підхід до визначення ризиків та встановлення пріоритетів у заходах з контролю за біологічними інвазіями.

Наступний крок після затвердження методичних рекомендацій – схвалення та юстування документу, що визначає критеріїв віднесення видів рослинного та тваринного світу до інвазійних чужорідних видів. 

На основі цих двох документів у результаті буде укладений Перелік інвазійних чужорідних видів України. 

Як проводити оцінку впливу чужорідних видів на біорізноманіття та визначати рівень їх інвазійності можна ознайомитися у тексті самих рекомендацій за посиланням: https://mepr.gov.ua/nakaz-mindovkillya-290-vid-15-03-2024/

За матеріалами Міндовкілля: https://mepr.gov.ua/yak-otsinyty-vplyv-chuzhoridnyh-vydiv-na-bioriznomanittya-mindovkillya-zatverdylo-metodychni-rekomendatsiyi/

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»