• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Як громади управлятимуть відходами: затверджено Методичні рекомендації щодо розробки місцевих планів

on .

Місцеві плани є третім з чотирьох рівнів планування, передбачених реформою управління відходами. Вони складатимуться замість Схем санітарного очищення, які розроблялися ще з радянських часів.

«Методичні рекомендації слугуватимуть орієнтиром для громад та окремих населених пунктів. Вони допоможуть якісно сформувати план дій, який сприятиме розбудові інфраструктури переробки відходів та зменшенню обсягів їх захоронення», – говорить Євгенія Попович, директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля.

Громади розроблятимуть місцеві плани виходячи зі своїх потреб та ситуації з відходами в населених пунктах. А далі щороку звітуватимуть про хід їх виконання, зокрема про досягнення встановлених цільових показників.

Закон «Про управління відходами» передбачає для громад важливі нововведення, які мають враховуватися та бути відображеними у місцевих планах:

· Територія області ділиться на кластери (в рамках регіонального плану управління відходами). Для кожного кластера створюється єдина система управління відходами, яка охоплює певну кількість громад. 
· Громади визначають логістику для кожного виду відходів, які збираються на їхній території: як їх збирати, куди вивозити, де обробляти. Цю інформацію можна знайти у регіональному плані управління відходами. Він також встановлює вимоги щодо приймання відходів різних об’єктів (роздільне збирання, контейнерне), що дозволяє громадам враховувати це при місцевому плануванні.
· При плануванні має бути врахована не лише координація між регіональним та місцевим рівнями, а й координація між громадами на місцевому рівні. Потрібно враховувати, що інфраструктурні об’єкти, необхідні для досягнення цільових показників у місцевих планах, часто розташовані на території інших громад. 

Методичні рекомендації підготовлені Міндовкіллям з урахуванням вимог рамкового закону, Порядку розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами та положень Директиви 2008/98/ЄС. Методичні рекомендації розроблені за підтримки проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD.

Нагадаємо, у межах нового Закону України «Про управління відходами» маємо впровадити чітку чотирирівневу ієрархію стратегічного планування:
· національне;
· регіональне;
· місцеве;
· плани підприємств, установ і організацій.

Методичні рекомендації щодо розробки місцевих планівуправління відходам за посиланням: https://mepr.gov.ua/nakaz-mindovkillya-288-vid-15-03-2024/

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»