• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Гідрометеорологічна ситуація в басейнах річок України станом на 10 лютого 2024 р. та попередня оцінка весняного водопілля у 2024 р.

on .

04 03 2024За інформацією Українського гідрометеорологічного центру, гідрометеорологічні умови зимового періоду 2023-2024 рр. як і останні роки були несприятливі для вираженого весняного водопілля на річках країни: доволі короткий зимовий період та нестійкий режим погоди з чередуванням холодних періодів та відлиг, малоактивне та нерівномірне снігонакопичення і як наслідок незначні снігозапаси в межах водозборів річок, відсутність промерзання ґрунту на більшій частині країни не дають підстав для очікування високого весняного водопілля.

Проте враховуючи підвищену поточну водність річок (внаслідок розвитку паводкових процесів упродовж осінньо-зимового періоду з поступовим збільшенням водності) та добре зволожений ґрунт (у порівняні з осінніми значеннями) формування весняного водопілля 2024 р. відбуватиметься на фоні підвищеної водності річок та при умовах нормального розвитку весняних процесів очікується за максимумами у порівняні з середніми багаторічними значеннями:
-  вищим за норму - на Верхньому Дніпрі, у верхів’ї Прип’яті та її притоках в межах Волинської та Рівненської областей, на Десні вище Чернігова, біля с.Морівськ та її притоках рр. Снов, Сейм;
-  близьким до норми - на Дніпрі біля Києва, у пониззі Прип’яті та решти її приток та на українській ділянці Дунаю;
-  нижчим за нормуна пригирловій ділянці Десни, на річках суббасейнів Сіверського Дінця та Прута, на притоках Середнього Дніпра.

На решті річок країни весняне водопілля 2024 р. буде невираженим, оскільки відсутній основний чинник водопілля – сніговий покрив. Головним чином розвиток весняного водопілля 2024 р. буде визначатись подальшими гідрометеорологічними умовами другої половини лютого та протягом весняного періоду.

Проходження водопілля та руйнування льодового покриву може супроводжуватися виходом води на заплаву та утримання води на ній, що є природним процесом. На окремих ділянках спостерігатиметься досягнення та перевищення відміток небезпечних гідрологічних явищ.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»