• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Робоча група високого рівня з питань екологічних наслідків війни в Україні у Європарламенті обговорила вплив російської агресії в Україні на навколишнє середовище

on .

WhatsApp Image 2023-12-04 at 09.50.53Шкода довкіллю від війни – є зовсім не другорядним наслідком дій окупантів. Це обговорили під час громадських слухань у Європейському парламенті представники робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни. Учасники погоджуються, що росія свідомо веде військові дії, які мають прямий вплив на навколишнє середовище, руйнуючи та знищуючи його. 

Робоча група високого рівня з питань екологічних наслідків війни, співголовами якої є екс-міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем та голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, об’єднує провідних українських та міжнародних експертів та діячів. 

Робота групи стосується трьох напрямків: оцінка екологічної шкоди, завданої війною; відповідальність за злочини проти довкілля; допомога Україні у зеленому відновленні. 

Мета слухань – обговорити наслідки війни для навколишнього середовища, відповідальність за злочини проти довкілля, стратегію «зеленого» відновлення України. 

Громадські слухання зібрали широке коло учасників. Серед них: представники українського Уряду, провідні міжнародні експерти, представники громадянського суспільства та європейські політики. 

Під час заходу із доповідями виступили Перша віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко; Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець; Генеральний прокурор Андрій Костін; колишня міністерка закордонних справ Швеції та співголова Робочої групи високого рівня Маргот Вальстрем; Європейський комісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс та ін. 

Усі учасники погодилися, що Україна переживає переломний момент в історії. Вибір, який робить держава сьогодні, матиме глобальні, незворотні наслідки, в т. ч. у сфері довкілля, для наступних поколінь. 

«Те, що відбувається в Україні, має значення для решти світу. Можливо, це очевидно, тому що нам потрібні продукти харчування і все, що Україна експортує в інші країни. Але йдеться також про те, що природа і мир, і, я б сказала, розвиток, взаємопов’язані. Якщо ви завдаєте шкоди одному, ви завдаєте шкоди іншому. Захищаючи одне, ви зміцнюєте інше. Ми повинні віднайти спільну відповідь на екологічні загрози війни», – заявила Маргот Вальстрем, співголова Робочої групи високого рівня.

Учасники обговорили питання фактичної відсутності міжнародних стандартів вимірювання шкоди довкіллю від війн. Україна реалізує унікальну можливість – пропонує світу механізми визначення шкоди довкіллю від війн. 

«Боротьба з наслідками російських злочинів і захист довкілля входять до десятки пріоритетів Формули миру президента Володимира Зеленського. Ми регулярно проводимо зустрічі з міжнародними партнерами, членами робочої групи з восьмого пункту формули миру під головуванням Андрія Єрмака. Я вдячна всім, хто бере участь у цьому процесі та допомагає нам подолати цю складну проблему. Наша мета – разом з нашими партнерами оцінити екологічну шкоду, завдану російською агресією, отримати компенсацію та притягнути агресора до відповідальності за екологічні злочини», – підкреслила Перша віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

«Ми перші у світі, хто розробив унікальні методики підрахунку збитків, завданих довкіллю. Для нас це необхідність, і ми працюємо над удосконаленням цих методик», – Руслан Стрілець, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Для України залишається пріоритетним питання не лише обрахунків збитків, а й притягнення до відповідальності винних за злочини проти довкілля. 

«Ми повинні підтримувати всі зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності за ці злочини. Як ви знаєте, термін «екоцид» все частіше використовується в усьому світі, і підтримка включення цього терміну до Римського статуту посилюється. Це те, що ми активно обговорюємо в нашій групі», – підкреслила Маргот Вальстрем. 

«Історія показує, що коли міжнародні злочини безкарні, особливо це стосується агресії, вони повторюються. Єдиний вибір для досягнення справедливості та довгострокового миру – це підзвітність», – додав Карл Брух, міжнародний юрист з питань навколишнього середовища. 

Робоча група високо оцінює зусилля України, направлені на розслідування фактів нанесення шкоди довкіллю, збирання доказів та впровадження механізмів та стандартів, необхідних для притягнення до відповідальності осіб, винних у скоєнні цих злочинів, як на національному, так і на міжнародному рівні.

«За відсутності державної практики та прецедентного права навіть на міжнародному рівні, вперше у світовій історії держава намагається розслідувати посягання на довкілля як міжнародний злочин», – Андрій Костін, Генеральний прокурор України.

Віргініюс Сінкявічюс, Європейський комісар з питань довкілля, океанів та рибальства, наголосив на важливості точної оцінки шкоди, завданої довкіллю: «Чітка фіксація збитків створює умови для притягнення до юридичної відповідальності». 

Функціонування Робочої групи вкрай важливе не лише для збереження уваги до проблеми, а й пошуку рішень для її вирішення. Україні потрібна підтримка, адже попри те, що війна триває, держава вже готується та розробляє плани відновлення. «Подолання екологічних наслідків війни – це питання того, як ми враховуємо їх у процесі відбудови всієї країни», –підсумував Міхаель Галер, депутат Європейського парламенту.

Результати громадських слухань стали важливим внеском у підготовку рекомендацій для міжнародної спільноти та Уряду України. Рекомендації планують оприлюднити на початку 2024 року.

Повний відеозапис громадських слухань за цим посиланням: http://surl.li/nwnxi

За матеріалами Міндовкілля: http://surl.li/nwnxn

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»