• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Війна поставила нові виклики перед системою державного екологічного контролю в Україні та актуалізувала питання реформування цієї сфери

on .

WhatsApp Image 2023-11-01 at 09.22.11Про це зазначила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко під час дискусії «Перспективи реформи державного екоконтролю у часи повномасштабної війни» в Медіацентрі Україна. Наразі в Держекоінспекції працює 1350 інспекторів, а беручи до уваги площу України, на одного спеціаліста припадає близько 447 км² робочої території. До того ж на ДЕІ сьогодні покладена додаткова функція з фіксації шкоди та нарахування збитків довкіллю внаслідок російської агресії.

“Окрім злочинів проти довкілля, які здійснила росія за час повномасштабної війни в Україні, нікуди не поділися порушення екологічного законодавства, не повʼязані з війною. За 2022 – 2023 роки відкрито понад 12 000 кримінальних проваджень», – наголосила заступниця Міністра Олена Крамаренко.

За її словами, окрім того, в перспективі Україні знадобиться ще 20-30 років, щоб дофіксувати та дорахувати збитки довкіллю, заподіяні росією, а це додатковий функціонал, що покладений на Держекоінспекцію.

Також реформа державного екологічного контролю має вирішити ще одну проблему – дублювання функцій державного контролю іншими держорганами.

“Ми проаналізували і зʼясували, наразі в Україні є 6 органів центральної виконавчої влади, які досі дублюють функції екологічного контролю. Тому нам важливо, щоб це був єдиний орган, який обʼєднає ці функції і прибере це дублювання”, – пояснила Олена Крамаренко.

За матеріалами Міндовкілля: http://surl.li/msjgs

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»