• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

United for Justice. United for Nature: світові лідери в Україні обговорюють механізми притягнення рф до відповідальності за злочини проти довкілля

on .

WhatsApp Image 2023-10-23 at 08.48.46Порахувати збитки, завдані війною довкіллю, та домогтися справедливих репарацій. Запобігти майбутнім військовим злочинам проти природи та показати кожному, що війна це дорого. “Звірити годинники”  та узагальнити підходи і довкіллєвий досвід останніх двадцяти років. Ці питання на порядку денному Міжнародної конференції високого рівня “United for Justice. United for Nature”, організованої Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Генеральною прокуратурою України. 

В Україні зібралися світові лідери, політики, юристи, науковці, природоохоронці, представники дипломатичних установ та міжнародних організацій. Мета – об’єднати зусилля задля справедливості та реалізації пункту 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського. 

Саме на цьому наголосив і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, відкриваючи форум: “рф кожного дня нищить наших людей, наші підприємства й інфраструктуру, наше довкілля, наше повітря, землі, ліси та водойми. Загальні збитки довкіллю внаслідок російської агресії сьогодні складають понад 2 трлн гривень або 55,6 млрд євро. І компенсація цих збитків має відбуватися за рахунок конфіскованих російських активів. Тоді принцип “росія заплатить” буде втілений у життя.”

За словами Міністра Руслана Стрільця, за час повномасштабного вторгнення росія вчинила в Україні понад 2,5 тис. злочинів проти довкілля. Це лише ті, що вдалося зафіксувати, враховуючи відсутність доступу до частини українських територій. Після деокупації населених пунктів ця цифра буде більшою, а отже і розмір збитків, які росія має відшкодувати. Так, за підрахунками експертів місії UNEP, відновлення довкілля лише Півдня коштуватиме мінімум 59 млн доларів.

Як відзначив Генеральний прокурор України Андрій Костін, Україна перша в історії людства, хто розслідує злочини проти довкілля, як воєнні. Україна має стати стандартом того, як має бути для всього світу, як потрібно протистояти агресору та боротися з екоцидом. 

Відтак у рамках Форуму планується започаткувати масштабний діалог для створення Глобальної платформи з оцінки збитків довкіллю внаслідок війн. Таку платформу анонсував Президент Володимир Зеленський ще на СОР27. Ініціатива знайшла відображення у пункті 8 Української Формули миру. Крім того, Україна з партнерами підпише низку важливих документів про співпрацю у довкіллєвій сфері та продемонструє свої зрушення у розбудові власної кліматичної архітектури. 

За матеріалами Міндовкілля: http://surl.li/mkuku

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»