• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

В Україні хочуть посилити відповідальність за вирубку дерев

on .

WhatsApp Image 2023-09-12 at 15.38.01У Верховній Раді України зареєстровано Проєкт Закону «Про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері лісокористування та протидії незаконному обігу деревини» від 01.09.2023 № 9665.

Метою законопроєкту є удосконалення кримінальної та адміністративної відповідальності за незаконну порубку, що дозволить більш ефективно застосувати відповідні положення законодавства на практиці, у тому числі забезпечити дотримання принципу диференціації покарань за правопорушення різної тяжкості.

У новій редакції статті 246 ККУ зазначено, що незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду, - карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, вчинене в парках, скверах, заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в особливо охоронюваних лісах, - карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо зазначені дії спричинили тяжкі наслідки, - караються штрафом від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Якщо зазначені дії спричинили тяжкі наслідки, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»