• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

35% біорізноманіття Європи перебуває під загрозою знищення через дії росії

on .

4284416419806538060На цьому наголосив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгеній Федоренко під час засідання Комітету з економічних питань, науки, технології та навколишнього середовища ПА ОБСЄ. Темою зустрічі стали питання подолання безпекових ризиків від деградації навколишнього середовища, що може негативно вплинути на біорізноманіття.

Від 24 лютого 2022 року вже зафіксовано 2364 випадки завдання шкоди українському довкіллю внаслідок військової агресії рф. Збитки оцінюються в 52,4 млрд доларів США.

Наразі через широкомасштабне вторгнення рф в Україну під загрозою знищення перебуває близько 600 видів тварин та 750 видів рослин та грибів. 

Це зокрема, понад 120 водно-болотних видів птахів, які оберігаються згідно з Угодою про збереження афро-євразійських водно-болотних птахів (AEWA).

Ще один кричущий факт, який свідчить про масштаби трагедії у сфері захисту довкілля – під загрозою опинилися всі 28 видів кажанів, зареєстрованих в Україні та занесених до Червоної книги. Це одна з груп тварин, які дуже болісно реагують на зміни довкілля.

Заступник Міністра також розповів, що попри війну Україна продовжує виконувати свої міжнародні зобов’язання, у тому числі у сфері захисту довкілля. Крім того, наразі триває робота над розділом  «Екологічна безпека» плану післявоєнного відновлення України. За 5 напрямками цього розділу планується реалізувати понад 50 проєктів. Серед ключових цілей: збільшення лісистості території України до 18%, збільшення площі природоохоронних територій до 30% загальної площі України, реалізація рекреаційного потенціалу природоохоронних територій, створення мережі переходів для дикої природи та 10 національних парків європейського зразка тощо.

Також нагадуємо, що конфіденційно повідомити оперативний штаб Міндовкілля про злочин проти довкілля для формування позовів до Міжнародного суду ООН для відшкодування збитків країною-агресором можна на сторінці: www.saveecobot.com/features/environmental-crimes  

За матеріалами Міндовкілля: https://cutt.ly/p5eps4L

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»