• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Не пали суху траву - не смій спопеляти землю!

on .

22070166 366239323808928 2085786453 o

Незважаючи на численні застереження екологів, займання та пожежі сухої трави стаються мало не щодня. Нагадуюємо людям про небезпеку випалювання сухої трави та сміття, розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок. Згарища на місці полів, луків, скверів завдають непоправної шкоди природі та здоров'ю людей, а їдкий чорний дим загрожує людям!

Такі пожежі – це й підвищений ризик. Бо невеликі загорання охоплюють великі площі і надто складно загасити, адже може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру.

При згорянні рослинних залишків у повітря вивільняється дим, до складу якого входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин. Також з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторнні захворювання оксиди сірки. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Шкідливі домішки, при попаданні в органи дихання разом з повітрям, стають причиною виникнення захворювань дихальних шляхів, серцевих нападів, алергічних реакцій. Часто біля вогнищ можна побачити дітей, вплив диму на їх організми особливо небезпечний. Спалювання сміття може спричинити інші довгострокові проблеми зі здоров'ям. Тому спалювати опале листя в Новопсковській ОТГ категорично заборонено. Альтернативою спалювання листя є його компостування, що безпечно та не шкодить здоров'ю людей та довкіллю.

Звертаємо увагу, що спалювати листя, траву та інше заборонено законом
ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Відповідальність за спалювання залишків рослинності визначається ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф від 170 до 1190 грн.

Департамент екології та природних ресурсів закликає: не спалюйте суху траву та не провокуйте виникнення пожеж, котрі завдають чимало збитків здовов'ю людей та господарству краю.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам'ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки збереже життя на планеті.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»