• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

3 березня - Всесвітній день дикої природи

on .

vses  den duk pruroduПроблеми збереження довкілля та його окремих складових вже давно стали окремим та значним за обсягом напрямком міжнародного співробітництва світової спільноти. В руслі цих світових процесів знаходиться й Україна, яка взяла на себе низку міжнародних зобов'язань в екологічній сфері. Зокрема, одним із напрямів такої співпраці є забезпечення виконання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), прийнятої 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні.

Виконання CITES повинно сприяти усуненню економічної зацікавленості в процесі використання дикої флори і фауни шляхом обмеження їхнього переміщення за межі країн, які є ареалом їхньої ж географічної популяції. Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року. Мета Конвенції полягає в тому, щоб гарантувати, що міжнародна торгівля дикими тваринами і рослинами не створює загрози їх виживанню. Дика фауна і флора є незамінною частиною природних систем землі, які мають охоронятися для нинішніх і майбутніх поколінь. Держави-учасники Конвенції визнають важливість міжнародного співробітництва, яке буде сприяти захисту деяких видів дикої фауни і флори від надмірної експлуатації в міжнародній торгівлі, переконані у необхідності об'єднати зусилля й терміни прийняття належних заходів у цих цілях. Будь-яка торгівля зразками рідкісних видів має здійснюватися під неухильним наглядом наукових компетентних і адміністративних органів.

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановила проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження природи.

Природа Луганщини є неповторною і багатою на рідкісні види тварин і рослин. Серед цих видів – чимало таких, які в Україні та загалом в Європі відомі тільки або переважно на території нашої області. Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації у тісній співпраці з провідними науковцями та науковими центрами Луганщини докладено значних зусиль з організації роботи над впорядкуванням офіційних списків рідкісних або зникаючих видів рослин і тварин Луганщини, які не занесені до Червоної книги України.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про тваринний світ», з метою посилення охорони диких тварин, збереження і відтворення їх біологічної різноманітності був затверджений рішенням Луганської обласної ради від 30.12. 2010 № 2/26 оновлений «Перелік видів хребетних тварин, що підлягають особливій охороні на території Луганської області».

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про рослинний світ» з метою посилення охорони недеревних рослинних ресурсів, збереження та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення ендемічних та реліктових видів рослин, не занесених до Червоної книги України рішенням Луганської обласної ради від 03.12.09 р. № 32/21 затверджений оновлений «Перелік видів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області».

Згідно Положень про вищевказані Переліки торгівля видами, занесеними до них, забороняється.

Створення регіонального списку рослин посприяло підготовці у 2013-2014 рр. довідника «Рослини з регіонального Переліку, що підлягають особливій охороні в Луганській області». Це видання надзвичайно важливе для широкого кола громадськості, що підвищить обізнаність про світ дикої флори, розвиток та добробут людини. У ньому висвітлена цікава та корисна інформація про різноманітність рослинного світу, його красу та цінність. Це ще один привід до роздумів про рідний край, ще одна можливість закохатися в рідну природу.

З метою популяризації найцінніших природних куточків нашого краю, вихованню поваги та дбайливого ставлення до існуючої дикої флори і фауни у 2014 році відбулось видання поновленої версії довідника «Природно-заповідний фонд Луганської області». Це видання є вагомим внеском у розвиток природоохоронної справи на Луганщині і загалом в Україні, що допоможе розкрити перед читачами чарівний мальовничий світ рідної природи, сприятиме її вивченню, стимулюватиме діяльність щодо розвитку мережі природно-заповідного фонду та збереження природних багатств Луганщини.

Звернути увагу населення на існуючі проблеми дикої природи допоможуть інформаційні та практичні заходи:
- співпраця з районними адміністраціями та міськими радами по
виявленню нових територій, які мають природоохоронну, естетичну,
рекреаційну та наукову цінності;
- створення нових природно-заповідних об'єктів;
- збереження природних комплексів;
- екскурсія по природних пам'ятках;
- проведення акцій із захисту дикої природи в учбових закладах;
- організація виставок малюнків, фотографій, плакатів;
- прибирання і благоустрій територій.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»