• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Яким же бути національному природному парку на Луганщині?

on .

lesaНаукове обґрунтування необхідності створення національного природного парку «Кремінські ліси» площею 13422,5349 га розроблено у 2012 році групою провідних вчених, представників державних органів, вищих навчальних закладів, наукових установ, в т. ч. в галузі лісівництва. Попереднє зонування території проведено за участю керівництва ДП «Кремінське ЛМГ» з врахуванням існуючої лісогосподарської діяльності та інтересів мисливського господарства.

До його території включені цінні природні лісові, водні, лугові, болотні ландшафти, що характеризуються високим біологічним різноманіттям, так і традиційні рекреаційні місця відпочинку населення, що повністю відповідає природоохоронним та біологічним вимогам до структури національних парків та якості природних ресурсів.

Підтвердженням необхідності створення національного природного парку є розроблена в 1964-1966 роках інститутом «Діпроміст» за замовленням Держбуду УРСР «Схема районного планування Прідонецкой зони відпочинку», частина якої включала території довкола міст Сєвєродонецька і Кремінної. Саме завдяки реалізації даного проекту сьогодні існують рукотворні ліси Кремінського району і розвинена санаторно-курортна зона. Даним проектом також відмічена необхідність збереження і розвитку заповідних територій, як комплексу заходів щодо забезпечення здорового відпочинку і естетичних потреб населення.

При здійсненні процедури узгодження питання створення національного природного парка з користувачами природних ресурсів та зацікавленими органами викреслилися негативна позиція Державного агентства лісових ресурсів України та його територіальних підрозділів на місцях, які категорично відмовилися погоджувати створення парку на зазначеній площі та запропонували скоротити його до 7007 га.

З огляду на такі дії фахівці біологи стверджують що така мала заповідна площа не може виконувати природоохоронні функції, так як для збереження та відновлення біоти необхідний оптимальний ареал, тобто територія яка забезпечує сталий розвиток популяцій рослин та тварин. В Україні національні парки займають площі до 50 тис. га і Кремінський національний парк має найменшу площу при тому, що природа нашого краю сильно ушкоджена та спотворена техногенною та антропогенною діяльністю.

Природоохоронна спільнота Луганщини та провідні науковці наполягають на відтворенні репрезентативності національного природного парку «Кремінські ліси» в науково-обгрунтованих його межах на площі 13422,5349 га та клопочуть про це перед Міністерством екології та природних ресурсів України.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»