• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля

on .

ReestrOVD

Рівно місяць тому, 18 грудня, в Україні запроваджено оцінку впливу на довкілля (далі - ОВД) на зразок тієї, що працює в Європейському Союзі.

Цього ж дня ми запустили і Єдиний реєстр із ОВД. Маємо перші результати. Понад три десятки суб'єктів господарювання за цей час подали в електронному вигляді документи, необхідні для отримання висновку з ОВД.
Думаю, що це непоганий результат, враховуючи новорічно-різдвяні вихідні та всі побоювання, які лунали від бізнесу у процесі ухвалення Закону «Про оцінку впливу на довкілля».
Для нас важливо, що реєстр обмежив контакт чиновника з суб'єктом господарювання – тобто мінімізував корупційні прояви, на які скаржилися і активісти, і бізнес, який хоче працювати за правилами. Зараз наші фахівці тісно контактують із тими, хто проходить реєстрацію та цей контакт обмежується консультуванням як правильно технічно користуватися реєстром.
Сподіваюся, що скоро ми повністю завершимо проведення тестування – скарг на технічні недоліки цього порталу не надходить. Ще раз повторюся, що це цілком європейська модель ведення бізнесу, коли розробка стратегії діяльності будь-якого підприємства - комерційного, громадського, муніципального значення - починається з аналізу навколишнього природного середовища, тобто на стадії планування, наприклад, тієї ж птахофабрики чи свиноферми.
Від того, наскільки правильно проведений цей аналіз, залежить успіх всіх інших дій зі стратегічного планування та реалізації стратегії.
Крім того, Єдиний реєстр із оцінки впливу на довкілля дозволить усім заінтересованим сторонам, зокрема, журналістам та громадським активістам на місцях швидко знаходити дані щодо об'єктів чи видів діяльності та зроблені відповідні екологічні висновки.
Як і говорив раніше, перші пілотні проекти щодо розгляду перших справ з ОВД будуть здійснюватися за міжнародної технічної допомоги, зокрема у співпраці з проектом ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (APENA) та Програмою розвитку ООН в Україні.
При Мінприроди також працює телефонна гаряча лінія з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД.
Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням - http://eia.menr.gov.ua

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»