• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

НОВІ ПРАВИЛА ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА СПЕЦІАЛЬНЕ ВОДОКОРИСТУВАННЯ

on .

specvodocorustyvannjНаказом Мінприроди № 234 від 26.06.2017 року затверджено форму дозволу на спеціальне водокористування та форму нормативного розрахунку водокористування і водовідведення.
Що змінилось та які особливості отримання дозволу, спробуємо розібратись.

Як це було.

Дозвіл на спеціальне водокористування необхідно було отримувати в обласних державних адміністраціях за поданням відповідної заяви та комплект матеріалів до центру надання адмінпослуг. У разі наявності скидання стічних вод у поверхневі водні об'єкти необхідно було додати розрахунок ГДС (гранично допустимий скид). Місцева державна адміністрація, як дозвільний орган, погоджувала можливість надання дозволу на спецводокористування з Державним водним агентством або його територіальними підрозділами, Державною службою геології та надр України (у разі використання підземних вод) та МОЗ (у разі використання лікувальних вод). Зазначені дії вчинялися без залучення суб'єкта господарювання. Разом з отриманням Дозволу на спеціальне водокористування, суб'єкт господарювання отримував затверджений норматив ГДС забруднюючих речовин у водні об'єкти (у разі скидання зворотних вод).

Які зміни відбулись?

По перше:
Дозвіл на спеціальне водокористування видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства. (Стаття 49 ВКУ). На сьогодні це територіальні органи Держводагенства України.

Детальніша інформація щодо видачі Держводагенством дозволів на спеціальне водокористування розміщена на офіційному сайті Державного агентства водних ресурсів України http://www.scwm.gov.ua/в розділі «Діяльність» → «Дозвільна діяльність» → «Дозвіл на спеціальне водокористування».

По друге: Визначено вичерпний перелік документів, що додаються для отримання дозволу на спеціальне водокористування.
В Луганській області для одержання дозволу на спеціальне водокористування юридична або фізична особа, фізична особа – підприємець повинен звернутися до центру надання адміністративних послуг м. Харкова за адресою: 61010, м. Харків, Гімназійна набережна, 26, із заявою, до якої додаються:
• обґрунтування потреби у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення;
• опис та схема місць забору води та скиду зворотних вод;
• нормативи гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин у водні об'єкти із зворотними водами (з розрахунком на кожний випуск (скид) окремо);
• затверджені індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (для підприємств та організацій житлово-комунального господарства, суб'єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, житлово-експлуатаційних підприємств та організацій);
• копія правовстановлюючих документів на водні об'єкти (для орендарів водних об'єктів).
Зазначений перелік документів є вичерпним.

По трете: Центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища затверджені форма дозволу на спеціальне водокористування та заяви для його отримання, а також форма нормативного розрахунку водокористування і водовідведення.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»