• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

9-10 травня – Всесвітній день мігруючих птахів!

on .

67665495 crВсесвітній день перелітних птахів є щорічною кампанією з розширення обізнаності щодо потреби охороняти мігруючих птахів та їх середовища існування. Всесвітній день мігруючих птахів організується Секретаріатами Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (CMS, Бонська конвенція) та угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (AEWA) – двох міжнародних договорів з охорони дикої природи, адміністрування яких здійснюється Програмою охорони навколишнього природного середовища ООН (ЮНЕП), а також рядом партнерів, кількість яких зростає.

 
Святкування цієї дати у 2015 році проходитиме під гаслом "Енергія- зробимо її дружньою для птахів!"(Energy - make it bird friendly!). Активний розвиток енергетики може негативно впливати на біорізноманіття та на перелітніх птахів і їх оселеща зокрема. Метою с привернення уваги світового співтовариства до необхідності планування, проектування, будівництва та діяльності енергетичних об‘єктів і розвитку необхідних технологій у спосіб, що зведе до мінімуму негативний вплив енергетики на популяції мігруючих птахів і середовища їх існування. Коли справді починаєш думати про культурні, соціальні, історичні, економічні зв'язки, які поєднують нас з птахами, стає очевидним, що птахи і люди нероздільно пов'язані з багатьох точок зору і на багатьох різних рівнях. Мільярди птахів мігрують з Європи до Азії та Африки і навпаки. Кожен рік вони збираються у зграї та долають тисячі кілометрів для того, щоб перечекати зиму у більш теплому та сприятливому кліматі.
Загрози для птахів у межах територій, важливих для збереження видового різноманіття, різняться залежно від виду та типу мігранта. Ступінь виразності загроз залежить від темпів і економічної спрямованості розвитку регіонів.

Водоплавні птахи потерпають від розвитку сільського господарства та інфраструктури, посух, надмірного вилову риби і забруднення. Великим птахам, які мігрують у теплих повітряних потоках, загрожує браконьєрство,нерегульоване, непродумане весняне полювання, забруднення водойм. Значно ускладнює їх виживання зіткнення з висотними конструкціями, як, наприклад, лінії електропередач, вітрові установки. Співочі птахи надзвичайно вразливі до ландшафтних змін, що відбуваються внаслідок інтенсифікації сільського господарства, опустелювання, вирубування лісів і зміни клімату.

Метою Міжнародного дня мігруючих птахів є поширення інформації про загрози, які несуть непродумані зміни у землекористуванні для мігруючих птахів, та про те, яким чином зменшити негативний вплив таких змін на популяції птахів.

Закликаємо всіх не байдужих приєднатися до відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів 9-10 травня цього року, щоб святкувати, протестувати чи поширювати інформацію з питань, що мають відношення до мігруючих птахів. У другий уїк-енд кожного травня люди по всьому світі вживають заходів і організовують публічні події, щоб святкувати Всесвітній день мігруючих птахів – такі як екскурсії з метою спостереження за птахами, публічні обговорення, виставки, презентації, зустрічі та фестивалі, присвячені птахам, інші освітні та публічні події. Зазначена кампанія зростає з року в рік з початку її започаткування.
Більш детальна інформація міститься на сайтах: www.worldmigratorybirdday.org та за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»