• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

«3 березня - Всесвітній день дикої природи»

on .

Den dukoi prurodu
Проблеми збереження довкілля та його окремих складових вже давно стали окремим та значним за обсягом напрямком міжнародного співробітництва світової спільноти.

В руслі цих світових процесів знаходиться й Україна, яка взяла на себе низку міжнародних зобов'язань в екологічній сфері. Зокрема, одним із напрямів такої співпраці є забезпечення виконання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), прийнятої 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні.

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення 20 грудня 2013 року 68 сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановила проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження природи.

Природа нашого рідного краю є неповторною і багатою на рідкісні види тварин і рослин. Серед цих видів – чимало таких, які в Україні та загалом в відомі тільки Європі або переважно на території Луганщини. Спостерігається зростання популяції перепілки звичайної, фазана, сірої куріпки, хижих птахів). Почав поширюватися дикий кабан, заєць, лисиця, вовк, байбак.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про тваринний світ», з метою посилення охорони диких тварин, збереження і відтворення їх біологічної різноманітності був затверджений рішенням Луганської обласної ради від 30.12. 2010 № 2/26 оновлений «Перелік видів хребетних тварин, що підлягають особливій охороні на території Луганської області».

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про рослинний світ» з метою посилення охорони недеревних рослинних ресурсів, збереження та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення ендемічних та реліктових видів рослин, не занесених до Червоної книги України, рішенням Луганської обласної ради від 03.12.09 р. № 32/21 затверджений оновлений «Перелік видів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області».

Ознайомитися з зазначеними переліками ви можете на офіційному сайті нашого Департаменту.

Згідно Положень про вищевказані Переліки торгівля видами, занесеними до них, забороняється.

Закликаємо всіх громадян свідомо й дбайливо ставитись до багатств дикої природи та берегти їх!

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»