• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

ДИКА ОРХІДЕЯ або відкриття маленьких піклувальників за природою Новоайдарщини.

on .

dika orxideyaВ Новоайдарському районі при Штормівській ЗОШ ще з 2005 року діє екологічний гурток «Пролісок» під керівництвом вчителя біології Жадан Олени Миколаївни. Разом з учнями, під час екологічних експедицій, на околиці села Штормове було знайдено місце, де росте цікава і неповторна квітка – дика орхідея! Розцвітає ця квітка в кінці травня, за народними прикметами – о тій порі, коли зацвітає польовий мак при дорозі.

Знайти в природі дику орхідею не так-то просто, однак, той, хто хоч раз бачив цю квітку, запам'ятає її назавжди.

Нещодавно Лілія Свирида, завідувач сектору Новоайдарської райдержадміністрації, яка опікується питаннями екології, здійснила експедицію до села Штормове на місце, де росте дика орхідея.Враження захоплююче!!!! Серед зеленої лугової трави видніються яскраво-фіолетові суцвіття цієї чудової квітки! Вона не має запаху, як і всі Орхідні, але дуже приваблює і зачаровує.

 

Історія відкриття

Про те, що на околиці села знаходиться ареал поширення дуже рідкісної в Україні рослини з родини Орхідних, або Зозуленцевихучні дізналися випадково. На уроці біології одна з учениць звернула увагу на квітку, яку бачила на лузі за своїм городом. Одразу ж було організовано похід членів екологічного гуртка у місцевість, де діти і побачили дику орхідею.

За «Визначником рослин України було визначено вірну видову назву рослини. Це – Билинець довгорогий, або Билинець комарниковий. В визначнику було вказано, що в степу і лісостепу ця рослина зустрічається дуже рідко. Інформація з мережі Інтернет теж вказує на те, що відомості про поширення рослини в нашій області відсутні. Найближче, як показано на карті, є три ареали в Харківській області.

На місці поширення квітки члени гуртка «Пролісок» встановили пам'ятний знак із закликом до односельців про необхідність охорони унікальної української орхідеї.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»