• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Наслідки горіння сміттєзвалищ

on .

Наслідки горіння сміттєзвалищ або полігонів твердих побутових відходів.
Вогонь поширюється всередині сміттєвого масиву і супроводжується виділенням великої кількості токсичного диму та, як наслідок, задимленням значної території навколо.
1. Горить сміття. Що в цьому небезпечного?
Під час горіння звичайного сміття на полігонах виділяється кілька видів речовин. Зокрема такі:
— Вуглекислий газ і водяна пара — абсолютно безпечні речовини. Їх можна розглядати як шкідливі тільки в контексті змін клімату, бо вони є парниковими газами.
— Оксиди нітрогену та сірки — помірно небезпечні речовини. Такі ж містяться в автомобільних вихлопах.
— Бензопірен, діоксини — дуже небезпечні токсичні речовини, канцерогени (можуть спричиняти онкологічні захворювання), викликають отруєння у людей.
2. Небезпечний тільки дим?
В основному — так, якщо суха погода. Коли є дощ і вітер у напрямку від звалища до населеного пункту, то можуть випадати кислотні дощі, але не дуже небезпечні. Якщо ви потрапили під дощ і одразу приймете душ, то все буде гаразд.
3. На яку відстань можуть поширюватись небезпечні речовини?
Небезпечні речовини можуть поширюватися на відстань до 50 км. Від сміттєзвалища — трохи менше, бо стовп вогню не піднімається високо в атмосферу. Також це залежить від погоди. Якщо падає дощ, то небезпечні частки осядуть у радіусі кількох кілометрів. Якщо ж суха погода і вітер — то значно далі.
4. Які наслідки для здоров'я людини і природи?
Усе залежить від того, як довго горить звалище. Якщо кілька днів і у повітрі вже відчутний запах диму та важко дихати, то в організм людини через дихальні шляхи може потрапити небезпечна кількість токсичних речовин. Може бути ускладнене дихання, ураження слизових оболонок носа, рота, очей, верхніх дихальних шляхів, запаморочення. У дуже критичних випадках, зокрема якщо перебувати безпосередньо на палаючому сміттєзвалищі впродовж кількох годин, — нудота, блювота, втрата свідомості, а ще загострення серцево-судинних хвороб, алергії та астми. Якщо пожежа нетривала і запаху майже немає, то, найімовірніше, концентрація газів не буде перевищувати максимально допустиму.
Для природи будуть небезпечними кислотні дощі, оскільки вони можуть викликати у рослин опіки. Особливо чутливі хвойні, тож поблизу пожежі вони можуть засихати. Токсичні гази шкідливі і для тварин.
Регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Луганської облдержадміністрації на засіданнях неодноразово надавались органам виконавчої влади завдання щодо вжиття заходів із запобігання виникненню та ліквідації пожеж на території Луганщини.

gorinnj poligonu

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»