• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Всесвітній День біорізноманіття

on .

den bioriznomanitty 2018

Колектив Управління екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації щиро вітає всіх з екологічним святом, радить звернути увагу на актуальні питання збереження біорізноманіття, зменшення негативного впливу людської діяльності на природне середовище.


Біорізноманіття – основа життя на Землі та добробуту людини. Незбалансоване ведення сільського господарства призводить до втрати цінних природних екосистем: лісів, степів, які є середовищем існування багатьох видів тварин і рослин, та до виникнення глобальних проблем, таких як голод та захворювання. Біорізноманіття є фундаментом духовного і фізичного здоров'я будь-якої нації, і рівень її стосунків з ним є показником духовності цієї нації.

Біологічне різноманіття продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що веде до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків, які в найближчі 50 років можуть погіршитися.

Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття:
• втрата та фрагментація природного середовища;
• конкуренція з боку інвазивних видів;
• забруднення навколишнього середовища;
• глобальні кліматичні зміни;
• опустелювання;
• зростання населення і надмірне споживання;
• безрозсудне використання природних ресурсів.
Багато з цих факторів є результатом діяльності людей.
Двадцять другого травня щорічно відзначається Міжнародний день біологічної різноманітності.
Темою цьогорічного Міжнародного дня біорізноманіття є відзначення 25-річчя набрання чинності Конвенцією про біорізноманіття.
Заповідна справа розглядається як головний засіб для комплексного вирішення важливих екологічних проблем, таких як збереження біорізноманіття, відновлення і підтримка екологічного балансу. В Луганській області проводиться планомірна робота щодо розвитку і розширення заповідних територій.
Пройдені століття змінюють обличчя цивілізації, створюються досконалі машини, покоряється космос, відновлюються знищені пам'ятники архітектури і мистецтва. Але штучно відновити зниклий біологічний вид неможливо, та й виникнення в процесі еволюції виду, аналогічного зниклому, неможливе. Історія і еволюція неповоротні. Тому відношення до кожного живого виду, рослини чи тварини, повинне бути особливо обережним, дбайливим, любовним.
Збереження навколишнього середовища, гуманне ставлення до тварин, раціональне використання природних багатств - це ознаки цивілізованого суспільства. Ми закликаємо усіх ще раз задуматись над цим у день біорізноманіття. Гармонія з природою – це гармонія з собою. Бережімо природу, частинкою якої ми є.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»