• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Весняне нагадування

on .

- Що робити, якщо я знайшов (випав з гнізда) пташеня?
- Спокійно пройдіть повз, не чіпайте пташеня, не намагайтеся погодувати його (людська їжа не підходить пташеняті і небезпечна для нього), не треба фотографуватися з ним. Це так званий слеток, він ще не навчився літати, але батьки знайдуть його і погодують. Не треба його нікуди забирати і рятувати - йому і так цілком добре.
- Що робити, якщо я знайшов (залишився без мами) дитинча (зайченя, оленяти, їжачка)?
- Той же рада: залиште його в спокої. Не треба нікуди тікати і рятувати. Не треба купати, не треба годувати (людська їжа може його вбити), не треба з ним фотографуватися, який би він не був хороший. Мама прийде і погодує його. Можливо, вона прямо зараз спостерігає за вами і дуже боїться за дитинчати.
- Що робити, якщо птаха (або дитинчати) вже поторкали до мене? Адже батьки тепер злякаються його запаху?
- Як можна швидше залиште пташку там, де його знайшли, і йдіть. Швидше за все батьки повернуться і пізнають своє дитя, навіть якщо його хтось чіпав.
- Якщо я вже підібрав птаха або дитинчати і забрав, чи можу я вигодувати їх у будинку і потім випустити в лісі?
- Вигодувати дитинча дикого тваринного або пташеня в домашніх умовах дуже важко, а часом і неможливо.
Повернути таку тварину в дику природу вже швидше за все не вийде, і треба розуміти, що якщо ви його забрали з природного середовища - ви за нього відповідаєте і воно, якщо виживе, залишиться у вас. Більшість диких тварин не годяться для утримання будинку - вони псують речі, мітять територію, завойовують своє місце в "зграї", проявляючи агресію і ін, їх можуть містити тільки фахівці у відповідних умовах. А "випустити" вигодувані вдома тварину зазвичай означає приректи його на болісну смерть.
- Чи можна віддати підібраного пташеня або дитинчати в зоопарк?
- Ні. У зоопарк не можна прилаштувати будь-яку тварину, це наукова установа, і в ньому є свої правила. Іноді там можуть дати консультацію з утримання тварини, але наврядчи його заберуть. Вигодовувати доведеться вам самому. Щовесни в будь-яку установу, яка займається допомогою тваринам, будь то центри реабілітації, зоопарки, ветеринарні клініки, приносять нещасних дитинчат і пташенят - нібито "загубилися" і "потребують допомоги". Вигодувати дітей дуже-дуже важко, і вони часто гинуть від неправильного годування, від різних інфекцій або від неправильного утримання.
Якщо ви побачили пташеня або дитинчати - будь ласка, просто пройдіть повз, і чим швидше ви це зробите - тим краще. За вами майже напевно спостерігають стурбовані батьки.

yak-vigoduvati-ptashenya

zaec

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»