• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Засідання робочої групи з підготовки пропозицій до проекту Національного плану управління відходами

on .

27.04.2018 року у приміщенні облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Філя С.О. відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки пропозицій до проекту Національного плану управління відходами, в якому взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів влади.


Під час засідання було обговорено проблемні питання у сфері управління так званими специфічними видами відходів, до яких Національною стратегією управління відходами в Україні до 2030 року віднесено відходи упаковки, відпрацьовані батарейки, батареї, акумулятори, електронне та електричне обладнання та медичні відходи.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Філь С.О., результатом науково-технічного прогресу є не лише покращення якості життя людства, але й збільшення обсягів споживання різноманітних товарів. Наслідком цього є збільшення утворення відходів споживання. Проблема поводження з такими відходами в області і взагалі по Україні є дуже актуальною, адже всі вони, за рідкісним виключенням, потрапляють разом з побутовими відходами на полігони або звалища, що призводить до додаткового забруднення компонентів навколишнього середовища небезпечними сполуками.

За інформацією начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Тіхонова О.В., всі ці види відходів, за винятком медичних, мають дві спільні риси:
- майже всі вони опиняються на звалищах та полігонах у складі побутових відходів, адже утворюються від вжитку суспільством різноманітних товарів
- в Україні відсутня дієва законодавча база, яка регулює поводження з цими видами відходів.

У своїй доповіді Тіхонов О.В. зазначив, що вирішення проблеми поводження з усіма цими категоріями відходів, полягає, за прикладом Європейського Союзу, у впровадженні розширеної відповідальності виробника, що означає, відповідальність виробника за переробку та утилізацію своєї продукції після її споживання. Він навів приклади впровадження дієвих моделей такої відповідальності у країнах Євросоюзу. Разом з тим Тіхонов О.В. наголосив, що водночас необхідне проведення потужної інформаційної кампанії з формування у суспільстві правильної моделі поводження зі специфічними відходами. Населення та суб'єкти господарювання мають усвідомити, що такі відходи не мають потрапляти до побутових, а повинні здаватись на переробку та утилізацію.

Ситуацію та проблемні питання області у сфері поводження з відходами медичної сфери у своїй доповіді висвітлила начальник інженерно-технологічного відділу при Департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації Новосєльцева Вікторія Миколаївна, яка була запрошена до участі у засіданні робочої групи як експерт у даній галузі.

За результатами засідання було визначено перелік пропозицій у сфері управління специфічними видами відходів, які мають бути надані Мінприроди для включення до проекту Національного плану управління відходами.
narada fil 27 04 2018 1

narada fil 27 04 2018 2

narada fil 27 04 2018 3

narada fil 27 04 2018 4

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»