• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

14 березня–Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води і життя (International Day of Actions against Dams, for Rivers, Water and Life)

on .

r Audar

Міжнародний день дій проти гребель оголошено за ініціативою громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США). «За річки, воду і життя» – девіз цього дня.
У березні 1997 року в місті Курітіба (Бразилія) відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, на якій було ухвалено щороку 14 березня відзначати як день боротьби з греблями на захист Річок, Води і Життя. Конференція запропонувала всі акції здійснювати під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!» і закликала уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, поки не буде виконано міжнародну незалежну експертизу проектів їх будівництва, а також не визначено компенсований збиток людям і природі.
Цей день започатковано з метою об'єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також проведення просвітницької роботи з роз'ясненням впливу гребель на річкові екосистеми.
У гідрографічному відношенні вся територія підконтрольній Україні частини Луганщини розташована у межах басейну Сіверського Дінця – основної і найбільшої ріки області, який із загальної довжини 1073 км на протязі 233,9 км перетинає область з північно-західного у південно-східному напрямку. Тут протікають 4 з 7-ми середніх річок, це лівобережні притоки – Красна, Айдар, Деркул та Повна загальною довжиною 493,5 км, та 50 малих річок загальною довжиною 1150,6 км. Крім цього протікає 50 струмків середньою шириною від 1,5 до 4 м загальною довжиною 183,3 км.
Річки в області рівнинного типу з високою весняною повінню і низькою літньо-осінньою меженню. У посушливі роки на окремих ділянках малих річок спостерігається пересихання від декількох до 40 днів, а в суворі зими – перемерзання від 11 до 21 дня.
На території Луганської області, підконтрольній Україні у попередні роки розчищено 338,1 км річок.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»