• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Всесвітній день мігруючих птахів

on .

vsesvitnij-den-migruyuchix-ptaxivДруга субота та неділя травня є днями, у які відзначають Міжнародний день мігруючих птахів. Цей день присвячено даті підписання 10 травня 1906 року Міжнародного Договору про охорону птахів.

Всесвітній день, присвячений мігруючим, або перелітним птахам, має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

У наші дні Всесвітній день мігруючих птахів — це глобальна подія, мета якої полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місцях проживання та шляхах пересування. Численні заходи закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу.

Цей день присвячений популяризації ідей збереження різноманіття птахів, серед яких значна частина європейських видів є мігруючими. Серед заходів – фестивалі птахів, екоосвітні програми, екскурсії у місця гніздування та зупинки під час перельотів мігруючих птахів, проведення різних біотехнічних заходів (наприклад, встановлення штучних гніздівель), спостереження за птахами. Всесвітній день проходить під егідою Конвенції по мігруючим видам та Африкансько-Азійської угоди по мігруючим птахам (АЕВА). Девіз Дня мігруючих птахів «Мігруючі птахи та люди – разом крізь час» має підкреслити нерозривний зв'язок людей та птахів.

Важливим аспектом Міжнародного дня мігруючих птахів є акцентування уваги місцевих громад на захист як самих скупчень птахів (захист від турбування, від незаконного мисливства), так і на збереження місць концентрації мігруючих птахів. Адже саме завдяки таким невеликим масивам боліт багато мігруючих видів можуть відпочити та відгодуватись перед дальніми перельотами.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»