• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

2 лютого - відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь (World Wetlands Day)

on .

2-лютогоБолота, заплавні луки, ліси, плавні та мілководні водойми – життєво необхідні для накопичення, очищення та постачання прісної води для потреб людства і довкілля.

Сьогодні в умовах широкомасштабної війни, надзвичайно актуальним постало питання їх збереження.

За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, за майже рік війни, вона торкнулась 513 територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Це 20% від площі всіх природно-заповідних територій України. В окупації наразі знаходиться 10 національних природних парків та 8 заповідників, в тому числі й території та об’єкти природно-заповідного фонду Луганської області.

Під загрозою знищення в Україні опинились 16 водно-болотних угідь міжнародного значення площею близько 600 тис. га, 160 територій Смарагдової мережі загальною площею 2,9 млн га та 2 біосферні заповідники.

Збереження водно-болотних угідь - це не тільки очищення та постачання прісної води, а й природний захист, що допомагає у протидії зміні клімату та її наслідкам. Кожен гектар водно-болотних угідь поглинає до 14,2 млн літрів паводкової води та допомагає зменшити масштаби повеней. Вони також стримують та послаблюють посухи. В межах торфовищ зберігається ~30% наземного вуглецю. А це у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу.

На жаль, бойові дії продовжують завдавати колосальної шкоди екосистемам. Порахувати всі збитки ми зможемо тільки після закінчення війни.

Для майбутнього людства та планети ми маємо усвідомити важливість припинення руйнування водно-болотних угідь. Маємо вже зараз почати відновлювати водно-болотні екосистеми, берегти джерела прісної води та збалансовано їх використовувати.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»