• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

07 липня - День працівника природно - заповідної справи

on .

20210619 130606Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи в збереженні та відновленні біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, на підтримку ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, указом Президента України від 18.08.2009 № 629/2009 встановлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щорічно 7 липня.

Природно-заповідний фонд становлять ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об’єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

У зв’язку з цим законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

На сьогодні питання щодо забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території країни є обов'язком держави. Тому, розвиток природно-заповідного фонду України, як національного надбання, є одним із основних пріоритетів екологічної політики області.

Станом на 01.07.2021 на підконтрольній українській владі території Луганської області, розташовано 140 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення загальною площею 75781 га, в тому числі 11 територій та об’єктів загальнодержавного значення площею 13716 га та 129 - місцевого значення площею 62064 га.

Основним із пріоритетних напрямків роботи Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації найближчим часом є розвиток заповідної справи на території Луганської області, шляхом оголошення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду; збереження та охорона вже існуючих заповідних об'єктів від незаконного використання, пошкодження і знищення; включення існуючих територій природно-заповідного фонду до відкритого електронного державного кадастру, а також організація розроблення місцевих схем екологічної мережі Луганської області, з подальшим включенням до регіональної, та до національної екологічної мережі України.

Закликаємо приєднатися до відзначення Дня працівника природно-заповідної справи і зробити все можливе для збереження природи та екологічної рівноваги регіону.

Збережемо природу – збережемо Україну!

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»