• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

on .

unnamed
17 червня Всесвітній день боротьби з посухами та опустелюванням.
В України засухи, спека, дефіцит води стають все частішими.
За даними ООН, кожної хвилини у світі втрачається 23 га земель через процеси деградації. Це приблизно 12 млн гектарів у рік, на яких можна було б виростити 20 млн тонн зерна. Лише в ЄС кожна друга країна повідомляє, що біля половини їхніх територій зазнають впливу через опустелювання.

В Україні 57% територіїзаймаютьорні землі, що використовуються для вирощування сільгоспкультур. Це найвищий показник у світі після Бангладешу. В окремих районах на півдні розораність таких земель сягає 90%, що згубно впливає на довкілля та врожайність.
В Луганській області сільськогосподарські угіддя складають 76,35 % від території всієї області. 53 % з них – це рілля.
Важливою причиною втрати врожаю є зміна клімату, а саме: посушливість, екстремальні температури й їхній перепад, сильні зливи та урагани.

Україна вже відчула на собі наслідки кліматичних змін. Середня температура зросла на майже 1,5 °С за останні пару десятиліть, а кожен новий рік б’є температурні рекорди попереднього.
Але проблема не лише в тому, що стає тепліше, а ще й значно сухіше. За останні 10 років через зміну клімату кількість опадів в Україні влітку зменшилась на 15-27%. Це посилило «водний стрес» для довкілля, адже запаси води і вологи в ґрунті поповнюються переважно із атмосферних опадів.

Негативним прикладом стали пожежі на Луганщині у липні – жовтні 2020 року.
Головною з причин деградації ґрунтів є людська діяльність (антропогенне втручання). Людство, оволодівши різними технологіями для забезпечення бажаних для себе благ і життєвого комфорту, змінює природу планети вже в глобальному вимірі. Не усвідомлюючи небезпеки, окремі нації і людство в цілому втягують Землю в грандіозний експеримент, хід і наслідки якого люди не можуть ні передбачити, ні контролювати.

Державна політика щодо охорони земель має бути реалiзована шляхом науково обґрунтованогоперерозподілу земель з формуванням раціональної системи землеволодінь i землекористувань, з усуненням недолiкiв у розташуванні земель, створенням екологiчно сталих агроландшафтiв та агросистем, iнформаційного забезпечення правового, економiчного, еколого-економiчного i містобудiвногомеханiзму регулювання земельних вiдносин на всiхрiвнях господарювання.

Відповідно до Указу Президента України від 07.06.2021 № 228/2021«Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів», необхідно започаткувати з 2021 року реалізацію екологічної ініціативи «Масштабне залісення України».

Природа не в змозі нескінченно пробачати помилок людини. Необхідно зупинити процес зміни ґрунту в бік опустелювання. І це ще можливо, якщо сільгоспвиробники будуть думати не тільки про сьогоднішній прибуток, а й про завтрашній день!

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»