• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Візитівка Новопсковщини «Гора Пристін» стала заповідною територією, якій присвоєно статус комплексної пам’ятки природи місцевого значення

on .

262163114 3091096324442924 4514006982094316409 nЗ метою збільшення площі природно-заповідного фонду області, припинення процесів погіршення стану навколишнього природного середовища, втрат біологічного та ландшафтного різноманіття, збереження цінних та типових природних комплексів 26 листопада 2021 року головою обласної держаної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації підписано розпорядження № 757 «Про оголошення території комплексною пам’яткою природи місцевого значення «Гора Пристін» на території Старобільського району Луганської області загальною площею 90,0 га.

Гора Пристін має особливу природоохоронну, наукову, рекреаційну, естетичну, освітньо-виховну та пізнавальну цінність і покликана забезпечити державну охорону унікальних природних ландшафтів, генофонду рослинного і тваринного світу, підтримання загального екологічного балансу та фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

«Гора Пристін» розташована на схилах правого берега річки Айдар, між селами Ікове та Осинове, на захід від смт. Новопсков Старобільського району. Дякуємо за співпрацю Микиті Перегриму - старшому викладачу кафедри садово-паркового мистецтва та екології Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, який допоміг організувати роботу з обстеження території на предмет виявлення червонокнижних рослин і тварин. Окремо дякуємо викладачам Луганського національного університету імені Тараса Шевченка якими була обстежена територія майбутнього об’єкту природно-заповідного фонду, і в результаті виявлено щонайменше 15 видів рослин і тварин, включених до Червоної книги України, та 5 видів рослин, що охороняються на регіональному рівні у межах Луганщини. Серед рідкісних видів рослин це гісоп крейдяний, ранник крейдяний, ковила волосиста та Лессінга, громовик донський, льон крейдяний тощо. Дуже багато байбаків, які з цього року включені до списку Червонокнижних тварин.

Микитою Перегримом розроблене наукове обґрунтування про необхідність створення комплексної пам’ятки природи місцевого значення «Гора Пристін» та підготовлене клопотання.

Дякуємо Ганні Бойко за якісно підготовлений картографічний матеріал до проєкту створення. Сподіваємось і на подальшу співпрацю.
Дякуємо за небайдужість і зацікавленість керівництву Новопсковської селищної ради.

Нарешті, візитівка Новопсковщини «Гора Пристін» стала заповідною територією, якій присвоєно статус комплексної пам’ятки природи місцевого значення.

Отже, тепер гора Пристін є комплексною пам’яткою природи місцевого значення і охороняється як національне надбання українського народу, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

Незабаром Комплексна пам’ятка природи «Гора Пристін» буде передана під охорону Новопсковській селищній раді.

Найголовніше – це забирати своє сміття із собою та не посягати на червонокнижних рослин та тварин.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»