• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

3 грудня - День боротьби з пестицидами

on .

pestucuduПестициди - хімічні речовини, що застосовуються в сільському господарстві для боротьби з хворобами вирощуваних культур, різноманітними шкідниками та гризунами, а також сприяють знищенню бур'янів. Пестициди - один із найнебезпечніших факторів забруднення навколишнього середовища. За даними ЮНЕСКО, пестициди в загальному обсязі забруднення біосфери землі займають 8 місце після таких речовин, як нафтопродукти, поверхнево-активні речовини (ПАР), фосфати, мінеральні добрива, важкі метали, окиси азоту, сірки, вуглецю та інші сполуки.

День боротьби з пестицидами відзначається у день, коли в 1984р. на пестицидному заводі в Бхопалі (Індія) сталася екологічна катастрофа. Щоб привернути увагу до вирішення проблем, які виникають внаслідок виробництва та застосування небезпечних хімічних речовин, Латиноамериканська мережа активістів проти пестицидів оголосила 3 грудня Днем боротьби з пестицидами, який незабаром став міжнародним. В цей день екологи усього світу проводять акції та протести, нагадуючи про накопичення у довкіллі значної кількості шкідливих хімічних речовин, зокрема пестицидів, які акумулюються в довкіллі і накопичуються в організмах людей і тварин, спричиняючи важкі наслідки для їх здоров'я. Девіз Міжнародного дня боротьби з пестицидами – «Пестициди – безвихідь цивілізації».

За висновками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), пестициди належать до особливо небезпечних канцерогенних сполук, що сприяють появі злоякісних пухлин, особливо шлунка й кишечника, ушкодженню печінки та ембріонів. Саме ці речовини разом з іншими «продуктами хімічної промисловості» знайшли в тканинах уражених онкологією молочних залоз. Деякі хімікати вважаються гормонально активними з'єднаннями і викликають розлади ендокринної і імунної систем. Дію інших пов'язують із затримкою розумового розвитку, репродуктивними проблемами і раком.

Розповсюдження пестицидів у навколишньому середовищі відбувається як фізичним, так і біологічним шляхом. Перший спосіб — розсіювання з допомогою вітру в атмосфері та поширення через водотоки. Другий — перенесення живими організмами по шляху харчування. Із просуванням організмів до вищих ланок харчового ланцюга концентрації шкідливих речовин зростають, нагромаджуючись у внутрішніх органах, переважно в печінці та нирках.

За даними ВООЗ, щорічно в світі реєструється близько 2 млн. отруєнь пестицидами. Саме пестициди вважаються головною причиною «тихої катастрофи» – так експерти ООН охарактеризували деградацію ґрунтів в Європі.

Проблема пестицидів та отрутохімікатів актуальна і для Луганської області. Вона залишилась нам у спадок ще з 70-х років минулого сторіччя. Враховуючи потенційну небезпеку цих речовин, облдержадміністрація завжди приділяла особливу увагу вирішенню цієї проблеми. За минулі роки результатом цієї роботи стало майже повне очищення Луганської області від заборонених або непридатних до використання отрутохімікатів. Усього на утилізацію було вивезено більше ніж 763 тони таких речовин. На сьогодняшній день продовжується робота з вивозу та утилізації тих непридатних пестицидів, що ще залишилися на території області.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»