• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

22 березня - Всесвітній день води

on .

vodni resursi 2016Свято Всесвітній день води відзначається щороку 22 березня. Він був створений в 1993 році Генеральною Асамблеєю ООН. У своїй резолюції ця організація запропонувала всім країнам проводити в цей день спеціальні заходи, спрямовані на збереження та освоєння водних ресурсів. При цьому було вирішено щороку присвячувати ці заходи якійсь одній конкретній темі. Головним завданням цього свята, на думку його творців, має стати нагадування всім жителям Землі про величезну важливість води для підтримання життя на нашій планеті. Як відомо, людина і тварини не можуть існувати без води. Якби на Землі не було водних ресурсів, то на ній і не зародилося життя.

Без води не може жити людина. Вода - один з найважливіших факторів, що визначають розміщення продуктивних сил, а дуже часто і засіб виробництва. Збільшення витрачання води промисловістю пов'язано не тільки з її швидким розвитком, але і з збільшенням витрати води на одиницю продукції. Одним з найбільш значних водоспоживачів є сільське господарство.

Особливе місце у використанні водних ресурсів займає водоспоживання для потреб населення. При цьому обов'язковими є безперебійність водопостачання, а також суворе дотримання науково обґрунтованих санітарно-гігієнічних нормативів.

Використання води для господарських цілей - одна з ланок кругообігу води в природі. Але антропогенна ланка круговороту відрізняється від природного тим, що в процесі випаровування частина використаної людиною води повертається в атмосферу опрісненої. Інша частина скидається у водойми у вигляді стічних вод, забруднених відходами виробництва.

Брак води може бути зумовлено фізичними, економічними або інституційними причинами, її масштаби можуть коливатися в часі і просторі. На сьогоднішній день від нестачі води страждає близько 700 мільйонів людей в 43 країнах світу, а до 2025 року з цією проблемою зіткнуться більше 3 мільярдів чоловік.

Стан світових водних ресурсів залишається нестабільним, а необхідність застосування комплексного і сталого підходу до управління цими ресурсами і раніше є досить актуальною. З-за високих темпів зростання чисельності населення, нестійких моделей споживання, неефективного управління, забруднення навколишнього середовища, недостатнього обсягу інвестицій в інфраструктуру і низької ефективності використання водних ресурсів наявні на сьогоднішній день запаси води виснажуються швидкими темпами.

Людина завжди повинна пам'ятати про те, що водні ресурси не є безмежними. Нестача чистої води є глобальною проблемою сучасності. Ми повинні берегти воду не тільки в це свято, а й щодня. Не можна бездумно витрачати прісну воду. Здоров'я і життя людей безпосередньо залежать від її кількості та якості.

Фахівці підрахували, що від неякісної води людей гине більше, ніж навіть від воєн. Хоча води на нашій планеті дуже багато, але людині з неї для використання доступний всього лише 1%. Найбільша кількість води зосереджена в океанах.

За останні 50 років у всіх великих річках планети відбулося значне зниження рівня води. Це пояснюється глобальною зміною клімату і зростанням кількості населення. Одним з рішень цієї проблеми фахівці вважають повторне використання стічних вод. Потрібно зазначити, що сьогодні проблема зниження рівня прісної води відсутній тільки в Арктиці. Там обсяг води, навпаки, зростає за рахунок танення льодів.

Всім нам треба пам'ятати про те, що ресурси води не безмежні, і наше здоров'я і життя прямо залежать від її кількості і якості. Не кажу вже про духовне значення річок, озер, взагалі води для нашого самопочуття.

Протягом усієї історії люди боролися з водою і за воду. Чиста вода - глобальна проблема людства. Тому, відзначаючи Всесвітній день води, ми повинні пам'ятати про це і берегти наші водні ресурси.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»