• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

1 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

on .

deny ptaxivШановні любителі природи!

Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року. У цьому році 1 квітня була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, до якої Україна приєдналася у 1927 році. З 1928 року День птахів попрямував по усій країні, у ньому залучено до участі близько 10 тисяч ентузіастів, вивішено 15 тисяч шпаківень. Свято почало набирати оберти, бо органічно узяв до себе екологічні традиції древніх слов'ян – будівля гнізд для шпаків та лелек, і веселих зустрічей жайворонків на весні.

Птахи існують на планеті понад 150 мільйонів років, немає на землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їх зовнішній вигляд досить різноманітний і способи життя різняться.

Уявіть собі, що прокинувшись якось вранці ви не почули співу птахів та не побачили цих істот за своїм вікном. Того ж дня ви дізналися, що наші сади і ліси залишились без птахів. На жаль, таке цілком можливе – за прогнозами багатьох біологів глобальне потепління клімату планети може призвести до зникнення усіх сучасних видів птахів. Але навіть без зміни клімату багато з них гине сьогодні у забруднених морях і океанах, від дії хімікатів, стає жертвами безжалісних браконьєрів та просто малих бешкетників. Вже в часи існування сучасної людини на планеті Земля було знищено чимало птахів. Ось лише частковий список цих втрат...
• Дронт (острів Маврикій, кінець 17 ст.)
• Перелітний голуб (Північна Америка, 1914 р.)
• Шуазельський голуб (острів Шуазель, середина 20 ст.)
• Гагарка безкрила (район Атлантичного океану, 1844 р.)
• Білодзьобий дятел (США, 1972 р.)
• Окулярний баклан (острів Беринга, середина 20 ст.)
• Регочуща сова (Нова Зеландія, 1917 р.)
• Каролинський папуга (Північна Америка, 1918 р.)
• Красивий папуга (Австралія, 1927 р.)
• Мамо (Гавайські острови, кінець 19 ст.)
• Гуадалупська каракара (острів Гуадалупа, кінець 19 ст.)
• Моа (Нова Зеландія, 1600 р.)
• Розфарбований гриф (Північна Америка, 1800 р.)
• Епіорніс (Мадагаскар, середина 18 ст.)
• Верескова тетеря (Північна Америка, 1932 р.)

Цих птахів Ви ніколи не побачите в жодному зоопарку світу. Цілі види птахів зникають кожного року. Тому у багатьох країнах світу приймаються заходи, спрямовані на їх збереження. У 2002 році на території України Інститутом зоології НАН за підтримкою Фонду Джона Д. і Кетрін Т. Макартурів було виявлено 122 види птахів, внесених до списків Бернської конвенції (40 видів, підлягаючих охороні, і 92 види, підлягаючих особливій охороні), 6 видів внесених до Червоної книги України, 1 вид Європейського Червоного списку та 3 види Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.

Відповідно до Закону України «Про тваринний світ», з метою посилення охорони диких тварин, збереження і відтворення їх біологічної різноманітності був затверджений рішенням Луганської обласної ради від 30.12.2010 № 2/26 оновлений «Перелік видів хребетних тварин, що підлягають особливій охороні на території Луганської області», серед яких є і птахи.

Все це зайвий раз підтверджує, що птахи, навіть поки дуже поширені, потребують охорони.
Неоціненну користь приносять птахи людині. Вчені підрахували, що на 1 кв. км птахи знищують не менше 25 кг комах.

До того ж вони досить спритні і діяльні. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників.

Але птахи знищують комах вибірково. Дятли звичайно віддають перевагу короїдам, сіра мухоловка – летючим комахам, переважно мухам, іволга годується, головним чином, волохатою гусінню. Є також види, які не особливо розбірливі в їжі, з комахоїдних – це шпаки, а також воронові.

Птахи знищують не тільки шкідливих комах, але й багато шкідливих гризунів, які часто завдають суттєвих збитків урожаю сільськогосподарських культур. Сови та більшість денних хижих птахів з'їдають величезну кількість мишей-полівок та інших гризунів.

Птахи також сприяють розселенню дерев та кущів. Наприклад, сойка годується не тільки комахами та гризунами, восени вона збирає про запас жолуді, розносячи їх по лісу, ховаючи біля пнів, під листям та в інших місцях.

Багато птахів (шпаки, дрозди, сірі куріпки, тетереви) восени та взимку годуються переважно ягодами горобини, калини, терену, малини, бузини, насіння яких розносяться на значні відстані.

До всього, птахи створюють необхідний ланцюг в ряді живих істот, встановлюють рівновагу у боротьбі за існування у тваринному світі.

Тому, шановні, у цей день за нашими стародавніми традиціями давайте «зустрічати» птахів.

Цього дня кожен з вас може:
- взяти участь у виготовленні пташиних будиночків, які можна буде повісити у дворі або на дачі;
- навчитися спостерігати за життям птахів в місті або на дачі.
Цього дня можна встигнути багато що:
- познайомитися з птахами, які живуть в нашому місті;
- досліджувати закони і зіткнутися із загадками польоту;
- почути і запам'ятати пташині голоси.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»