• 1
  • 2
  • 3

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Святкуймо Всесвітній день лісу - 21 березня!

on .

ЛЕСУсім відомо, що ліси приносять суспільству велику користь, вони впливають на клімат, наявність чистої води, чистого повітря, захищають землі, зберігають різноманітність живої природи, забезпечують місця для комфортного проживання і відпочинку людей. Але через недбалу діяльність людини та чисельні природні фактори з кожним роком зникають безцінні зелені гектари. Тому ще у далекому 1971 році з ініціативи Європейської конфедерації сільського господарства було започатковано цю екологічну традицію з метою оприлюднення значимості та ролі лісу в житті кожної людини.

 Ліса України сформовані більш ніж 30 видами деревневих порід. Загальна площа Лісового фонду України становить - 10,4 млн. га. За останні 50 років площа лісів зросла на 21%, а запас деревини майже в тричі. Для Луганщини, як найбільш промислового регіону країни, заснування дня лісу є дуже актуальним святом. Адже викиди численних промислових підприємств області в деяких районах досягають 17 т/км2 забруднюючих речовин на рік.

Площа лісів Луганської області складає лише 11,6 % території. Самою найбагатшою лісами є долина Сіверського Дінця. На решті території розкидані невеликі ліси байрачного типу. Сьогодні велика увага приділяється збереженню та захисту лісів так званої перлини Донбасу – Кремінському лісу. Як повідомлялось раніше, у минулому році Облдержадміністрацією підготовлені матеріали та узгоджено проект наказу Президента України щодо створення національного природного парку «Кремінські ліси» площею 7007 гектарів.

З метою охорони та збереження міських лісів за поданням Департаменту екології та природних ресурсів, Луганською обласною радою у 2012 р. було прийнято рішення про оголошення лісового заказника місцевого значення «Луганський» площею 1340 га, який розташований у північній частині м. Луганська. Заповідний об'єкт переданий під охорону державному підприємству «Луганське лісомисливське господарство». До відома громадян доведені вимоги режиму охорони та збереження заповідної території.

Хвойні ліси Луганської області дуже небезпечні у пожежному відношенні. З метою забезпечення охорони лісу від пожеж в області розробляються та затверджуються плани по їх гасінню. Так у минулому році була створена інноваційна система відео нагляду, яка з точністю до 10 метрів допомагає визначити місце займання і швидко його ліквідувати.

Державна політика в галузі збереження рослинних ресурсів направлена на відтворення лісів - як основного природного чинника стабільного існування довкілля і збереження територій зайнятих природною рослинністю – степів, площі та видова різноманітність яких з року в рік зменшуються в результаті дії антропогенних факторів.

З метою збереження природних байрачних лісів Департаментом і надалі планується проведення робіт по заповіданню цінних лісових комплексів. Заходи щодо створення лісів повинні забезпечити гармонійний розвиток і екологічну стійкість всіх складових природного довкілля.

© Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин,
екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації

www.eco-lugansk.gov.ua

Підтримка сайту — Студія «Зіна дизайн»